Heb jij recht op het gunstig maximumtarief voor vast internet?
Op 1 maart 2024 lanceerde de Federale Overheid een nieuwe maatregel in het kader van digitale inclusie: het sociaal internetaanbod. Dat is een gunstig maximumtarief voor een vaste internetverbinding, bedoeld om personen of gezinnen in een kwetsbare situatie toegang tot het internet te geven. Het doel is om voor zoveel mogelijk mensen toegang tot het internet te garanderen. Ongeveer een half miljoen Belgen zou recht hebben op dit sociaal internetaanbod.
Om in aanmerking te komen voor het maximumtarief moet u aan enkele voorwaarden voldoen. Op de website van de FOD Economie staat een toepassing om zelf na te kijken of je recht hebt op het nieuwe tarief: https://sociaalinternetaanbod.economie.fgov.be. Jammer genoeg wordt het tarief niet automatisch toegekend aan alle rechthebbenden, je moet dus zelf nagaan of je in aanmerking komt. Voor ouderen zijn dit de voornaamste categorieën:
- Iemand in het huishouden ontvangt een tegemoetkoming voor hulp aan ouderen (THAB)
- Iemand in het huishouden ontvangt een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood
- Iemand in het huishouden ontvangt een inkomensgarantie (IGO) van de federale pensioendienst
Twee tarieven
Het sociaal internetaanbod voorziet twee tariefformules:
- Een maximumprijs van 19 euro per maand voor vast internet
- Een maximumprijs van 40 euro per maand voor vast internet gecombineerd met 1 of meerdere aanvullende diensten zoals televisie of een gsm-abonnement.
Daarnaast is er ook een korting voorzien van 50% op de installatiekosten.
In Vlaanderen zijn Telenet en Proximus verplicht om het sociaal internetaanbod aan te bieden. Andere telecomoperatoren mogen het aanbieden, maar moeten het niet en doen het vooralsnog daarom ook niet. Aan de hand van uw identiteitskaart of uw rijksregisternummer kan de telecomoperator nagaan of je in aanmerking komt wanneer je een aanvraag doet.
Het sociale telecomtarief
Het sociale telecomtarief kan vanaf 1 maart 2024 niet meer aangevraagd worden, maar het systeem met kortingen blijft wel bestaan. Je kan ervoor kiezen om niet over te schakelen naar het nieuwe systeem. Als je beslist om wel over te schakelen op het sociaal internetaanbod kan je dat nadien niet ongedaan maken, je blijft dan in de nieuwe regeling. Het is ook niet omdat je recht had op het sociale telecomtarief dat je in aanmerking komt voor het sociaal internetaanbod, de voorwaarden verschillen.
Omdat mensen die er recht op hebben, kunnen kiezen tussen twee formules én de optie hebben om het oude sociaal tarief te behouden, wordt dit sociaal internetaanbod niet automatisch toegekend. Het oude tarief werd echter ook niet automatisch toegekend, waardoor veel rechthebbenden er geen gebruik van maakten. Vief pleit ervoor, net als de Vlaamse Ouderenraad, om iedereen die er recht op heeft aan te schrijven en de nodige uitleg te verschaffen.
ga terug