Hoe kijken digitaal actieve ouderen naar de digitalisering?
Eind mei 2023 lanceerde Vief een oproep om een online vragenlijst in te vullen die peilde naar de digitalisering van het dagelijkse leven bij 60-plussers in het kader van het onderzoeksproject “Digital ageing”. Met deze bevraging wouden de onderzoekers leren hoe digitale toepassingen het leven vergemakkelijken of net moeilijker maken en een beter zicht krijgen op de digitale inclusie van ouderen. Het onderzoek was gericht op ouderen die al digitaal actief waren. De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd.
Het is belangrijk om mee te geven dat het enkel respondenten betreft die zelf kozen om deel te nemen, het is geen gerandomiseerde steekproef waardoor er geen algemene uitspraken over de oudere bevolking gedaan kunnen worden. Toch komen er enkele interessante cijfers en bevindingen uit het onderzoek.
Zo beschikken bijna 2/3e deelnemers over minstens 5 verschillende digitale toestellen, waarbij de computer, de gsm/smartphone en digibox of een andere televisieontvanger het meest populair zijn. Een grote meerderheid gebruikt het internet om online het nieuws te raadplegen, online streamingdiensten zijn daarentegen nog niet erg populair. E-mails versturen en online bankzaken regelen zijn intussen ook goed ingeburgerd bij de ouderen die digitaal actief zijn.
Naast het gebruik peilde het onderzoek ook naar de houding tegenover digitale toestellen en diensten en de digitalisering van de maatschappij. Dit waren open vragen, waardoor de deelnemers hun antwoorden konden nuanceren. Zelfs ouderen die digitaal mee zijn, kijken dus met gemengde gevoelens naar die nieuwe technologieën en de toenemende digitalisatie van de samenleving. De digitaal actieve ouderen ervaren technologie wel vaak als makkelijk(er), maar vinden het tegelijk onpersoonlijk, verplichtend, moeilijk te volgen, uitsluitend, … Verschillende deelnemers vragen zich af of ze wel gaan kunnen blijven volgen naarmate de digitalisatie alsmaar sneller gaat.
Je kan alle resultaten bekijken in dit document.
ga terug