Vrijwilligers in de kijker: Maak kennis met Albert Beerens & Christiane Goubert van Vief Opwijk

vrijdag, 20 september, 2024
Vrijwilligers: Christiane en Albert

Op een zonnige vrijdagvoormiddag ging ik langs bij het sympathieke koppel Albert Beerens en Christiane Goubert, oprichters van de liberale seniorenvereniging in Opwijk. Het werd een gezellig dubbelinterview waarbij Albert en Christiane elkaar spontaan aanvulden. Ze zijn allebei 73 jaar en beide erg actief (geweest) in de lokale politiek. Albert is verschillende termijnen burgemeester of schepen geweest in Opwijk en zetelt nu nog in de gemeenteraad en de politieraad, Christiane was vroeger actief in de OCMW-raad. Albert heeft er een professionele carrière op zitten bij de Regie der Gebouwen, Christiane heeft bij de Liberale Mutualiteit gewerkt.

Dag Albert en Christiane, Vief Opwijk bestaat pas sinds 2023, maar de lokale seniorenvereniging bestaat al langer. Kunnen jullie me eens meenemen in de geschiedenis van de vereniging?

Albert: Wij hebben samen met twee vrienden de liberale bond van de gepensioneerden in Opwijk opgericht in 1976, wij waren toen beide 25 jaar. Het idee was om sociaal-culturele liberale verenigingen op te richten om het liberale gedachtegoed verder uit te dragen en te stimuleren. Sociale media bestond in die tijd nog niet, het verenigingsleven was een ideale manier daarvoor. Er werd een liberale jongerenvereniging, vrouwenvereniging en ouderenvereniging opgericht.

Christiane: Wij hebben vanaf het begin in 1976 tot op heden in het bestuur gezeten van de ouderenvereniging, Albert als voorzitter, ik als secretaris-penningmeester. Er werd altijd al nauw samengewerkt met de liberale mutualiteit en sinds 2023 zijn we officieel onder de Vief-koepel getreden.

Waarom zijn jullie bij Vief aangesloten?

We hebben contact gehad met Kathleen D’Herde, regiomedewerker van Vief Brabant, ze heeft ons kunnen overtuigen met het uitgebreide educatieve aanbod dat Vief heeft. Vroeger boden we minder vaak educatieve activiteiten aan omdat de kostprijs van sprekers vaak erg hoog lag. Via het activiteitenaanbod van Vief kunnen we kwaliteitsvolle cursussen, workshops en voordrachten boeken op maat van ons publiek aan een heel democratische prijs. We hebben dit jaar al een voordracht over wilsverklaring en zorgvolmacht, de lokale verkiezingen (Stem Ervaren) en over de rol van de ouderen in de samenleving gehad. In het najaar staat er nog een voordracht over slaapproblemen en een cursus leren werken met de smartphone op de planning. Dit komt ook tegemoet aan de vraag van de leden, we merken dat er meer vraag is naar educatieve activiteiten. Daarnaast is het fijn dat we onze autonome werking gewoon nog verder kunnen zetten.

Dat is een interessante evolutie dat er nu meer vraag is naar educatieve activiteiten, zijn er nog zaken die jullie hebben zien veranderen in die 48 jaar?

Vroeger stond sociaal contact en gezellig samenzijn centraal bij de vereniging. De senioren waren toen veel meer lokaal gebonden, ze hadden bij wijze van spreken nog maar amper hun eigen gemeente verlaten. Het deelnemen aan georganiseerde uitstappen en buitenlandse reizen viel dan ook echt in de smaak. Onze eerste vliegtuigreis was naar Almeria (Spanje), dat was voor 90% van de groep de eerste keer dat ze in een luchthaven waren. We merken dat de meeste senioren nu veel zelfstandiger zijn en dat ze al zelf zo’n vakantie hebben ingericht, al dan niet met behulp van een reisbureau. Het sociaal contact blijft belangrijk, maar er is ook meer vraag naar culturele en educatieve activiteiten.

En de vereniging zelf, is die geëvolueerd?

Uiteraard is de vereniging erg gegroeid in aantal. Op ons hoogtepunt hadden we 550 leden. Door de coronapandemie hebben we een enorme slag gekregen, nu hebben we nog 350 leden, wat nog steeds een mooi aantal is. We zijn ooit eens op daguitstap geweest met 200 ouderen, dat vergde een hele organisatie maar gaf veel voldoening.

Wat een mooi ledenaantal! Merken jullie veranderingen in het aantrekken van nieuwe leden?

Het aantrekken van nieuwe leden wordt moeilijker. Vroeger kon men al op brugpensioen gaan vanaf 55 jaar en vanaf toen kwam men bij de seniorenvereniging. Dat ligt nu anders. Al moeten we zeggen dat het educatieve aanbod ook wel jonggepensioneerden aantrekt. Onze voornaamste ledenwervingsmethodiek is mond-tot-mondreclame, de leden die tevreden zijn vertellen het door aan hun omgeving waardoor we nieuwe leden kunnen ontvangen.

Bij zo een grote vereniging, hoort waarschijnlijk ook een grote vrijwilligersploeg?

We zijn in totaal met 15 vrijwilligers. Het is een grote ploeg maar dat is nodig aangezien wij persoonlijk contact met onze leden hoog in het vaandel dragen. We werken met wijkverantwoordelijken die persoonlijk langsgaan bij de leden om hen uit te nodigen voor de activiteiten. Het sociale contact wordt zowel door de leden als door de vrijwilligers erg geapprecieerd. Daarnaast vertegenwoordigen de wijkverantwoordelijken ook de leden en geven ze input over hun wensen in de vergaderingen.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de vrijwilligers gemotiveerd blijven?

Wij zorgen regelmatig voor bedankingsinitatieven zoals een etentje waar de vrijwilligers met hun partners aan mogen deelnemen. In september gaan we ook naar de verwendag van Vief Brabant. Daarnaast vinden we het belangrijk dat alle vrijwilligers inspraak hebben en dat ze zich gehoord voelen. We zorgen ervoor dat de vergaderingen aangenaam zijn en bieden een drankje aan. Elke vrijwilliger moet zich belangrijk voelen want dat is ook de realiteit.

Jullie zitten al 48 jaar in de vereniging, dan hebben jullie ook al heel wat activiteiten meegedaan. Wat zijn jullie favoriete activiteiten/herinneringen?

Albert: Mijn favoriete herinneringen zijn de buitenlandse reizen. Het vergde telkens veel voorbereiding want we gingen altijd tweemaal op voorhand de locatie bezoeken om alles te verkennen en te boeken. Daarna gingen we een derde keer op locatie met de groep. We bleven ’s avonds altijd in het hotel ter beschikking voor moesten er problemen of vragen zijn, dat stelde de groep op hun gemak. Christiane moest ook elke reis minstens een keer naar het ziekenhuis met iemand. Op den duur werden er grapjes over gemaakt “Christiane, ben je al naar het ziekenhuis geweest deze reis?”.

Christiane: Ik heb de beste herinneringen aan de eendagsreizen. Vroeger organiseerden we deze helemaal zelf en gingen we ook alles eerst verkennen. Nu werken we meestal samen met een busmaatschappij die de uitstap tot in de puntjes regelt. Wat we wel missen van vroeger zijn de dancings voor senioren, op de terugweg van de dagreis stopten we met de bus aan een dancing waar de deelnemers nog enkele uren konden dansen, dat was heel tof!

Die dancings klinken inderdaad heel leuk. Nu een heel ander onderwerp. Vinden jullie het belangrijk dat ouderen participeren aan het beleid?

Albert: Dat is uitermate belangrijk. Ouderen hebben het meeste ervaring. Daarnaast is het een feit dat een groot deel van de bevolkingsgroep ouder dan 65 jaar is, het is dan ook belangrijk dat dit weerspiegeld wordt in de vertegenwoordigers. Op de politieke lijst waarvoor ik opkom, Vivo Opwijk, zijn meer dan een kwart van de kandidaten ouder dan 65 jaar. Tot slot is het belangrijk dat de beleidsmakers luisteren naar de noden en behoeften van ouderen. Dit kan o.a. door langs te gaan bij de ouderenvereniging en daar in gesprek te gaan met de leden.

 Dat zijn inderdaad goede argumenten die jullie aanhalen! Zijn er nog zaken die jullie graag aan het interview willen toevoegen?

We willen graag nog toevoegen dat we enorm veel dankbaarheid ervaren van de senioren. Na een activiteit krijgen we tientallen bedankjes en dat motiveert ons enorm om door te gaan. Op onze beurt zijn wij ook erg dankbaar voor de deelnemers voor al het vertrouwen en de vrijwilligers voor alle goede hulp.

Dankbaarheid staat dus duidelijk centraal bij jullie, erg mooie afsluiter, bedankt.

Geschreven door Lise Reniers

ga terug