Weg met herfstbladeren en ander gevaar

donderdag, 9 november, 2023

Weg met het herfstblad in je tuin of op je balkon! Werk ineens ook andere gevaarlijke punten weg. Het is een kwestie van veilig rechtop te blijven en elke gevaarlijke val te vermijden!

Dat er eens wat rondslingert in de tuin of op het terras, het overkomt de beste. Meestal is het geen aanleiding tot een val of ongeval. We hebben toch ogen om te kijken, al willen die soms niet echt meer mee en geeft een multifocale bril een vertekend beeld van realiteit en afstand. Opruimen is dus de boodschap.

Ga voor een proper tuinpad

Laat nooit groenafval op het tuinpad liggen. Vooral herfstblad van bomen is gevaarlijk met dat van plataan, eik en paardenkastanje als top drie. Ze bevatten namelijk veel looizuren en zelfs zeepstoffen. Het zorgt ervoor dat ze heus aan elkaar plakken, tot je er een schuivende voet opzet en weg ben je … Opruimen is de boodschap.

Vanzelfsprekend laat je nadien de bladhark of bezem niet rondslingeren. Zelfs tegen een muur zetten houdt risico’s in. Hij kan vallen en als valstrik over het tuinpad komen te liggen. Het meest gevaarlijke tuingereedschap daarbij is zeker wel de hark of rijf. Het legt niet alleen een stok op de grond, maar ook scherpe tanden die - hoe lukt het toch steeds - met de tanden naar boven wijzen. Zet je er je voet op, dan zwiept de steel omhoog en geeft hij je mogelijk een slag recht in het gezicht met gebroken bril, blauw oog en mogelijk nog erger tot gevolg. Handgereedschap is kleiner, maar daarom niet echt minder gevaarlijk. Schepje, vorkje, snoeischaar, … Hoe vaak leg je ze voor, naast of achter je? Even gemakkelijk vergeet je het als je geroepen wordt voor een koffie of thee, de bel die gaat, de telefoon die rinkelt. Voor je het weet staat je voet erop. Veel kans dat er niets gebeurt, maar ooit, één keer, val je! Gebruik een mandje of riemtas om het in op te bergen. Het spaart je trouwens zoeken naar gereedschap dat je willekeurig neerlegt of tussen planten inprikt.

Kijk in het duister

Ook de natuur zorgt af en toe voor obstakels. Wind kan een tak uit bomen breken en als struikelblok op je tuinpad droppen. Stap dus nooit blindelings door je tuin. Houd je ogen open, ook ’s nachts. Hier en daar een tuinlampje is geen overbodige luxe. Zeker niet indien je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat wel eens eitjes gaat rapen in het kippenhok, groenafval naar de composthoop brengt of de fiets haalt of stalt.

Tuinverlichting hoeft niet duur te zijn. Ja, er zijn de dure armaturen met graafwerk indien je een systeem wil op netspanning, eventueel zelfs voorzien van tijd- of schemerschakelaars, of zelfs gestuurd door het domoticasysteem dat alles en nog meer in je woning aanstuurt. Elk tuincentrum en doe-het-zelf-zaak heeft echter solartuinlampjes in het assortiment. Sommige kosten niet meer dan 1 euro per stuk. Toch gaan ze een jaar lang mee, weten we uit zelf uitgevoerde vergelijkende test. Ze bestaan trouwens in alle mogelijke modellen, van lichtzuiltjes tot grondspots, en kunnen met een grondpin gelijk waar in de grond geprikt worden. Voorwaarde is wel dat ze (zon)licht kunnen capteren, kwestie van elke dag de batterij terug op te laden.

Schoonheid en veiligheid is niet steeds synoniem bij terras- en balkonmateriaal. Natuursteen en dan voornamelijk de grotere gezoete en gepolijste tegels zijn na regen vaak spiegelglad. Ze geven jouw schoenzolen amper grip. Idem voor hout, zelfs het duurste hardhout. Groeven die de planken zogezegd slipvrij maken doen dat niet. Hout gebruik je daarom best nooit vlak aan je achterdeur of voor een druk gebruikt tuinpad. Het is wel erg mooi en aan te bevelen voor een terras wat verder in de tuin of een tuinhoekje dat je alleen op zonnige dagen gebruikt.

Voor de drukst gebruikte plekken ga je best voor materiaal met een ruw oppervlak. Het kan ook met natuursteen, want ‘bijgewerkt’ met niet alleen een vastere voet als resultaat, maar ook een andere uitstraling en uitzicht. Laat je door een natuursteenexpert adviseren. De lijst van mogelijkheden is namelijk ontzettend lang en gaat van hameren met speciaal gereedschap en ‘putjes’ en ‘streepjes’ in een veelheid aan patronen, over ‘vlammen’ met een licht geruwd oppervlak als resultaat, tot ‘klieven’, het met kracht splitsen van de natuursteenblok of -plaat zodat een heus gebroken oppervlak blijft.

Ook bij de betontegels en -stenen is er flink keuze uit oppervlakteafwerking, idem voor de nieuwe generatie keramiektegels. Met een beetje ruw oppervlak zijn ze het veiligst. Tenminste op voorwaarde dat ze niet onder stof en vuil verdwijnen en overwoekerd worden door groenaanslag, een combinatie van algen, wieren en/of mossen. De minste regen maakt ze dan spekglad. Regelmatig borstelen of schoonspuiten met de tuinslang is dus inzetten op de eigen veiligheid. Ook erg goed is om twee keer per jaar - een keer in het voorjaar en een keer laat in het najaar - de verharding te behandelen met een product tegen groenaanslag. Naast chemische middelen zijn er ook ecologische alternatieven. Gebruik liever geen bleekwater of javel dat is giftig voor heel wat water- en bodemleven.

Geen gaten en putten

Een hogedrukreiniger in standaarduitvoering gebruik je beter niet. De harde waterstraal verwijdert wel alle vuil, maar ook en ongenadig alle zacht materiaal uit hout, natuursteen en beton. Het veroorzaakt microscopische gaatjes en laat nu net die ideaal zijn om terug stof en vuil en dus ook gevaarlijk gladde groenaanslag vast te zetten. Een hogedrukreiniger kan enkel indien je de spuitlans vervangt door een opzetstuk dat lief is voor je terras, van scrubber tot terrasreiniger.

Tegen één ding is zelfs de krachtigste terrasreiniger niet opgewassen: oneffenheden in terras een tuinpad. Funderingsmateriaal en dan vooral een fundering in puin of grond durft wel eens inklinken, waardoor een steen zakt, terwijl boomwortels wel eens een tegel omhoogduwen. Het resultaat is hetzelfde. Een hindernis! Voordeel is dat ze niet eensklaps ontstaat, maar millimeter per millimeter. Dat is tegelijk een nadeel. Tegen dat er heus struikelgevaar is, ben je zo gewoon aan de situatie dat opziet tegen herstel. Doe het toch. Een steen of tegel terug omhoogwerken is eenvoudig. De steen eruit tillen en terug op hoogte brengen met wat extra zand of mortel. Een boomwortel wegwerken is minder gemakkelijk. Mogelijk is hij levensnoodzakelijk voor de boom of zorgt hij ervoor dat hij stevig rechtop blijft staan. Vaak is bovendien grondiger ingrijpen over een grotere oppervlakte nodig. Doe het toch. Voor je eigen veiligheid en die van iedereen die bij jou op bezoek komt.

Tekst: Marc Verachtert

ga terug