Vrijwilliger in de kijker – Carine Michils
Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor Vief, daarom zetten we er af en toe eentje in de kijker in Courant. Deze keer is het de beurt aan Carine Michils van Vief Nieuwpoort. Carine is 57 jaar en woont 11 jaar in Nieuwpoort. Ze is afkomstig uit de rand rond Brussel, maar ze besloot samen met haar man te verhuizen na de geboorte van hun dochter. Carine werkt in Nieuwpoort als gids en momenteel heeft ze veel werk, voornamelijk door de zeeklassen. Daarnaast heeft ze veel sportieve hobby’s zoals zwemmen, badminton en padel. Als ze ergens nog een gaatje heeft, zet ze zich in voor Vief. Zo is ze penningmeester bij Vief Nieuwpoort en gidst ze de activiteit Vrijdag Visdag voor Vief West-Vlaanderen. Ondanks haar drukke agenda, heb ik het geluk gehad om deze bezige bij te strikken voor een interview.
Dag Carine, kan je ons wat meer vertellen over de werking van Vief Nieuwpoort?
“Vief Nieuwpoort is nog vrij jong, de vereniging is opgestart in 2018. We schoten snel uit de startblokken, maar de groei werd jammer genoeg afgeremd door de coronacrisis. Ook nu de maatregelen het terug toelaten, verloopt de opstart eerder moeizaam. Vief Nieuwpoort organiseert verscheidene activiteiten: van cursussen over digitale thema’s tot ateliers zoals bloemschikken tot ontspannende activiteiten zoals een quiz of een comedyshow. Wat momenteel het meeste succes heeft, zijn de lessen om het kaartspel bridge onder de knie te krijgen.”
Naast het vrijwilligerswerk in de lokale afdeling, gids je Vrijdag Visdag voor Vief West-Vlaanderen, wat is dat net?
“Vrijdag Visdag is een daguitstap waarin we verschillende tussenstops maken bij onder andere de vismijn, de garnalenveiling, de haven van Nieuwpoort en enkele lokale handelaars. Tussendoor wordt er lekker eten voorzien, namelijk een ontbijt en een middagmaal. Het is een vermoeiende, maar heel interessante en fijne dag.”
Hoe ben je bij Vief terecht gekomen?
“Op een dag kregen wij een folder in de brievenbus. Mijn man vond het direct iets voor mij en spoorde me aan om langs te gaan. Ik ben naar de eerste vergadering gegaan en de regiomedewerker voor West-Vlaanderen, Nadine Fiems, en de huidige voorzitter van Vief Nieuwpoort, Herman Lenaers, hebben me overtuigd. Vief Nieuwpoort is nog op zoek naar vrijwilligers, dus geïnteresseerden kunnen zich steeds aanmelden.”
Ik wil het graag hebben over enkele thema’s waar Vief momenteel aandacht aan schenkt. Het eerste is ons jaarthema toegankelijkheid. Is Nieuwpoort een toegankelijke stad?
“Ik denk dat er nog wel wat werk is aan de toegankelijkheid van Nieuwpoort. Maar om dat goed in kaart te brengen kan ik best eens de knelpuntenwandeling van Vief doen. Waar ik wel meteen aan denk is dat er weinig tot geen zitbanken zijn op de plaatsen waar ik gids, bijvoorbeeld aan de vismijn. Voor sommige mensen is het lastig om lang recht te staan, dus zou het fijn zijn als er zitmogelijkheden komen”
Naast het thema toegankelijkheid is Vief bezig met het bevorderen van positieve beeldvorming over ouderen. Dit doen we onder andere door onze beeldvormingscampagne denkfOUD. Elke maand wordt er een foutieve stelling over ouderen gelanceerd die we nuanceren en weerleggen. De eerste stelling van de campagne is “ouderen hebben geen seks meer”, wat denk je daarover?
“Ik denk niet dat dit waar is. Ik denk dat er nog veel intimiteit is bij ouderen en dat het misschien zelfs fijner is dan wanneer je jong bent. Als je jong bent gaat het voornamelijk om de seksuele lust, als je ouder wordt, gaat het meer om de intimiteit en tederheid. Ik heb ook al veel gehoord dat er koppeltjes ontstaan in woonzorgcentra, het is dan wel jammer als ze niet bij elkaar mogen slapen.”
Jij ontkracht dus de eerste stelling, wat denk je over de volgende: “ouderen, daar zit geen fut meer in”?
“Die stelling klopt absoluut niet. Mensen moeten tegenwoordig tot hun 65 jaar of ouder werken, dus het is zelfs nodig dat ze fit blijven. Daarnaast sporten veel ouderen nog regelmatig. Ik speel wekelijks badminton en dat is enkel met gepensioneerden. De meeste ouderen die ik spreek hebben trouwens nooit tijd, hun agenda zit altijd overvol.”
We hebben het net over toegankelijkheid en beeldvorming gehad, welke thema’s verdienen volgens jou nog meer aandacht?
“Door de coronacrisis is de mentale gezondheid van velen achteruit gegaan, zowel van jongeren als ouderen. Daarnaast vind ik de digitalisering soms een beetje te vergaand. Zo wordt er op sommige plaatsen enkel nog ingezet op digitale dienstverlening en dat is niet voor iedereen eenvoudig. Dit zorgt er zelfs voor dat sommige mensen bepaalde zaken gewoon niet meer doen. Het is daarom belangrijk dat er ook ingezet blijft worden op fysieke dienstverlening.”
Ik heb nog een laatste vraag, wat zijn voor jou de drijfveren om vrijwilligerswerk te doen?
“Het is tof om met mensen bezig te zijn, om contacten te leggen. Het is ook fijn om af en toe waardering te krijgen, al is dat zeker niet de hoofdreden. Verder geeft het een goed gevoel om nuttig bezig te zijn. Ik vind het ook geweldig als ik dingen bijleer en nog fijner als ik anderen iets kan bijleren en nieuwe zaken kan laten ontdekken.”
Wat een mooie motivatie. Het was een heel interessant en fijn interview, bedankt Carine!
Lise Reniers
ga terug