Applicatie – Coronalert België

woensdag, 21 oktober, 2020

Na lang wachten is het zover: de Belgische corona-app “Coronalert” is sinds kort gelanceerd en beschikbaar op ieder digitaal toestel om te downloaden. De app, die speciaal is ontwikkeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het virus. Deze vorm van contactopsporing gebeurt steeds anoniem. Zo zal je nooit te weten komen waar en wanneer je met de besmette persoon in contact kwam en wie die persoon in kwestie was. Ook jijzelf kan anoniem een waarschuwing sturen naar andere gebruikers op de app indien je besmet geraakt bent met het virus. Bovendien biedt de app je advies over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.

De app gooit hoge ogen. De applicatie werkt immers sneller dan het klassieke contactonderzoek van het contact-center. Velen hopen dat met de komst van Coronalert het virus eindelijk ingedijkt kan worden. Virologen en andere medici raden de bevolking dan ook massaal aan de app te installeren en te gebruiken op de smartphone. Maar hoe doe je dat? Met onderstaande ‘spoedcursus’ helpt Vief je graag op weg.

Installatie en gebruik van de applicatie ‘Coronalert’

De applicatie Coronalert is gratis en dien je te installeren via de Play Store (Android) of de App Store (Apple) van je toestel. Gebruik de zoekfunctie en geef met je toetsenbord ‘Coronalert’ in. Eenmaal je de app hebt gevonden, tik je op ‘download’ of ‘installeer’. Vanzelf start je toestel met het downloaden van de applicatie. Van zodra dit gebeurd is, verschijnt de knop ‘open’. Tik hierop om aan de slag te gaan met de app.

De allereerste keer dat je de applicatie opent, zal je inlichtingen krijgen over de werking van de applicatie en dien je een aantal privacyinstellingen in te schakelen en/of toe te laten. Doorloop deze uitleg. Voor een optimaal gebruik van de applicatie, is het erg belangrijk dat je de blootstellingschecks activeert en je de gevraagde privacyinstellingen toestaat. Je verleent de applicatie hiermee toestemming voor het gebruik van bluetooth op je telefoon. Bluetooth moet ingeschakeld blijven om je nauwe contacten te kunnen detecteren. Deze functie maakt het immers mogelijk om de afstand en de tijd tussen jou en andere gebruikers van de app in te schatten. Op die manier kan de app je op de hoogte houden wanneer je in contact bent geweest met iemand die positief testte op COVID-19.

Op Android toestellen dient te gebruiker naast de bluetoothfunctie, ook de locatievoorziening aan te zetten. Dit kan je manueel doen in je snelmenu. Open het snelmenu door met je vinger op je scherm van boven naar onder te wrijven. Tik het locatie-icoon aan om deze vervolgens in te schakelen.

Zodra je de inlichtingen in de Coronalert-app volledig hebt doorlopen, kom je terecht op het beginscherm van de applicatie. Vanuit dit scherm heb je toegang tot alle functies binnen de app. De applicatie is vrij makkelijk in gebruik. De app (1) toont jou de actuele cijfers; (2) informeert en waarschuwt je of je al dan niet in (nauw) contact bent geweest met iemand die positief testte op COVID-19 en (3) biedt je de mogelijkheid anderen te waarschuwen wanneer je zelf besmet blijkt te zijn met het virus.

Je app toont jou een groen scherm indien je géén nauw contact hebt gehad met een besmette persoon. Je loopt dan een laag risico om zelf besmet te worden. Echter, als blijkt dat je gedurende 15 minuten, op minder dan 1,5 meter verwijderd was van de gsm van een besmette Coronalert-gebruiker, dan krijg je een waarschuwingsmelding en een rood scherm te zien. Je loopt dan een (ver)hoog(d) risico om zelf besmet te worden/zijn. Je krijgt hierbij extra advies over welke actie(s) je moet ondernemen om jezelf en anderen te beschermen. Volg dit advies zo goed als mogelijk op.

Laat je zelf een coronatest afnemen? Laat dan de resultaten op de app binnenkomen. Belangrijk is dat je voor aanvang van deze test, een testcode aanmaakt in de app. Hiervoor dien je onderaan je scherm te tikken op ‘genereer de code’. Je zal de vraag krijgen of je symptomen van COVID-19 vertoont. Duidt hierop ‘ja’ of ‘nee’ aan, afhankelijk van hoe je je op dat moment voelt. 

Meteen erna krijg je een code te zien. Dit is jouw persoonlijke referentiecode. Deze dien je te vermelden aan de arts die jouw test afneemt. Zodoende krijg je het testresultaat onmiddellijk op de app toegestuurd.

Van zodra de uitslag van je test bekend is, zal je deze via de app dus kunnen raadplegen. Hiervoor dien je enkel te tikken op ‘test tonen’. Je krijgt pas een resultaat te zien wanneer deze beschikbaar is.

Is je test positief, dan zal Coronalert je vragen om je geheime codes, die je app heeft uitgestuurd in de periode wanneer je besmettelijk werd, anoniem op te laden. Personen met wie je in contact bent gekomen, en deze codes dus ook geregistreerd hebben, krijgen een anonieme waarschuwing. Zo weten zij dat ze een hoogrisicocontact gehad hebben met een besmet persoon. Ze komen niet te weten waar en met wie.`

Raadpleeg de app dagelijks!

Het is aan te raden de app minimaal één keer per dag te raadplegen om te zien of je het risico loopt besmet te worden met het virus. Hoe sneller iemand zijn besmetting te weten komt, hoe sneller de verspreiding van het virus kan worden tegengegaan. Coronalert is een belangrijk onderdeel van een bredere strategie rond contactopsporing en heeft daarom een belangrijke invloed.

- Janne Colle
Stafmedewerker

 
 
 
 
ga terug