Vrijwilliger in de kijker: Martine Hantson - Vief Lier
Deze keer staat Martine Hantson in de schijnwerper, een plek die ze meestal zelf niet opzoekt. Liever werkt ze achter de schermen als secretaris bij Vief Lier. Martine is 78 jaar en geniet van haar pensioen na een lange carrière als leerkracht Grieks en Latijn in het secundair onderwijs. Door haar tewerkstelling als leerkracht heeft ze op verschillende plaatsen gewoond, met als eindbestemming Lier, waar ze nu al 42 jaar woont. Martine is een bezige bij en een handige harry; ze houdt van lezen, reizen, tuinieren en klussen – van het maken van eekhoornhuisjes tot het vervangen van lampen. Daarnaast is Vief een van haar grootste hobby’s, en daar praten we uitgebreid over in dit interview.
- Dag Martine, hoe ben je bij Vief terechtgekomen?
Eind 2013 kreeg ik een uitnodiging in de bus voor de heropstart van Vief Lier. Er bestond eerder een liberale ouderenvereniging in Lier, maar die lag enkele jaren stil. Petra Lauwrijs, regiomedewerker van Vief Provincie Antwerpen, blies Vief Lier nieuw leven in door 65+ers aan te schrijven in samenwerking met de mutualiteit. Op de startvergadering was er veel volk aanwezig, sommigen engageerden zich als bestuursvrijwilliger, anderen sloten zich meteen aan als lid. Vanaf 2014 ging de afdeling effectief van start en in 2016 werden we erkend als socioculturele vereniging door de stad Lier.
- Ben jij in 2014 meteen vrijwilliger geworden?
Ja, ik ben vanaf het begin secretaris bij Vief Lier, dus nu al 10 jaar. Ik was ook secretaris bij het oudercomité op de school van een van mijn kinderen, dus die rol lag mij wel. Daarnaast zetel ik in de cultuur- en seniorenadviesraad en de werkgroep van Vief provincie Antwerpen.
- Dan was je betrokken bij de opstart, hoe verliep die?
In het begin kregen we veel ondersteuning van Petra, bijvoorbeeld bij bestuursvergaderingen en bij het inrichten van activiteiten. Dat zorgde ervoor dat de start heel soepel verliep. Nu doen we dit uiteraard zelfstandig, maar kunnen we nog steeds op haar hulp rekenen indien nodig. Ze is een fantastisch persoon, die ik graag via deze weg nog eens wil bedanken.
- Dat is een mooi gebaar! Hoe groot is Vief Lier momenteel?
We zijn met 5 bestuursvrijwilligers die heel goed samenwerken. Er worden spontane initiatieven genomen en we vullen elkaar mooi aan. We hebben momenteel 42 leden, op ons hoogtepunt waren dat er 50. Dat is een eerder kleine groep, maar dat heeft zijn voordelen. Zo zijn we echt een gezellige, hechte groep, waar iedereen elkaar kent en altijd klaarstaat om elkaar te helpen. Vaak wordt er voor of na de activiteiten nog afgesproken om samen te eten of iets te drinken. Eigenlijk zijn we een grote vriendengroep.
- Klinkt heel tof! Wat voor activiteiten organiseert Vief Lier?
Er is vooral interesse in culturele en educatieve activiteiten, dus daar richten we ons op. Culturele uitstappen zoals een museumbezoek, tentoonstelling, stedentrip of toneelvoorstelling. De meeste uitstappen doen we met het openbaar vervoer om de kosten te drukken, maar soms doen we een busreis. Voor ons tienjarig bestaan zijn we op daguitstap naar Breda gegaan met de bus - dat was een succes! We richten ook educatieve activiteiten in, vaak uit het activiteitenboekje van Vief. Daarnaast organiseren we elk jaar een quiz waarvoor ik de vragen opstel.
- Een quiz opmaken is veel werk, toch?
Dat valt eigenlijk wel mee omdat ik het hele jaar door vragen verzamel. Als ik iets interessants hoor op de radio of tv, schrijf ik dat op en maak ik er later een vraag van. Ik ben een georganiseerd persoon, dus het is nooit veel werk in een keer. Ik heb altijd een pen en een schrijfblok in mijn nachtkastje. Als ik niet meteen in slaap val en denk “dit mag ik niet vergeten”, schrijf ik het op.
- Dat is een goede tip! Je zetelt ook in de werkgroep van Vief Provincie Antwerpen, wat houdt dat in?
De werkgroep komt vier keer per jaar samen om de planning van aankomende provinciale activiteiten te bespreken en feedback te geven op voorbije activiteiten. De provinciale activiteiten zijn een mooie aanvulling op ons aanbod, dus maken wij deze mee bekend bij onze leden. Daarnaast wordt er jaarlijks een gadget gekozen. Dit zijn meestal nuttige zaken die je in het dagelijkse leven gebruikt met een Vief-logo erop voor extra promotie. Enkele voorbeelden zijn tassen, paraplu’s, bierviltjes en visitekaartjes.
- Tof! Heb je een favoriete activiteit of herinnering aan Vief?
Dat is moeilijk kiezen! Een activiteit die ik geweldig vond, was het hotelhoppen, georganiseerd door Vief Provincie Antwerpen. Via een gegidste stadswandeling in het centrum van Antwerpen bezochten we enkele bijzondere hotels, vaak in historische panden met een verhaal. Dit zijn plekken waar men normaal niet zou komen, dus ik vond het de moeite waard. Een andere activiteit die een grote indruk op mij heeft gemaakt, was een bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen. Wanneer je daar komt, zie je een grote muur met allemaal foto’s van mensen die vandaar gedeporteerd werden… daar word je stil van. Iedereen zou daar eens moeten gaan, het laat je het leven van een andere kant zien.
- Daar heb je zeker gelijk in. Betrekken jullie de leden bij de keuze van activiteiten?
Bij de algemene vergadering wordt er altijd naar suggesties gevraagd. Daarnaast gebeurt dat ook veel tijdens informele momenten. We vragen tussendoor naar wat ze graag willen doen en ook feedback op eerdere activiteiten. Zo kregen we bijvoorbeeld de suggestie om de VRT en de volkssterrenwacht Urania te bezoeken. Dat hebben we dan ook gedaan en dat was heel tof. Verder krijgen we voornamelijk de boodschap dat we goed bezig zijn, dus gaan we op dat elan verder en zoeken we zelf naar interessante activiteiten. Zo stelde voorzitter Leo Haesenbroekx bijvoorbeeld voor om een voordracht over artificiële intelligentie te organiseren. Je zou misschien denken dat een 87-jarige zich daarmee niet bezighoudt, maar dat klopt dus niet.
- Dat is inderdaad een stereotiep denkbeeld. Word jij soms geconfronteerd met negatieve beeldvorming over ouderen?
Ik krijg vaak de opmerking “je ziet er nog goed uit voor je leeftijd”. Dat vind ik echt geen fijne opmerking, omdat die persoon ervan uitgaat dat je er op deze leeftijd normaal niet meer goed uitziet. Als ik in de spiegel kijk, zie ik dat ik er geen 35 meer uitzie, maar daar is toch niets mis mee? Maar misschien moeten we dat als een compliment beschouwen. Ik vind de beeldvormingscampagne DenkFOUD van Vief heel goed, ik heb zelf ook mee affiches verspreid. Ook maak ik vaak mee dat men, dikwijls in zorgomgevingen, luider praat tegen ouderen en verkleinwoorden gebruikt, alsof ouderen kleuters zijn. Dat is iets dat in de opleiding van zorgpersoneel meegenomen mag worden.
- Terechte opmerkingen. Bedankt voor het interview, Martine!