Reflectie: Online koffieklets over de toekomst van de ouderenzorg

vrijdag, 29 november, 2024

Wat vind jij over de huidige staat van de ouderenzorg? En wat zou jij willen veranderen? Dit zijn belangrijke vragen die een grote impact kunnen hebben op de toekomst en het verbeteren van de ouderenzorg. Onze leercoach organiseerde hierover recent een informeel babbelmoment. Een korte terugblik op de gedeelde ervaringen en meningen kan u hieronder lezen:

Bij de vraag “Wat vind jij over de huidige staat van de ouderenzorg?” kwam het thema van het personeelstekort meteen naar voren. Dit raakte bij velen een gevoelige snaar en leidde tot herkenbare verhalen en frustraties, omdat het tekort vaak ten koste gaat van de kwaliteit van zorg voor bewoners en patiënten. Ook voor het personeel is dit geen fijne evolutie, want “in hun hart willen ze meer doen”, vertelde een deelnemer. En hoe zit het met de partner? Niet alleen patiënten en bewoners hebben aandacht nodig van het personeel; ook hun partners verdienen betrokkenheid en mogen in dit verhaal niet vergeten worden.

Een mogelijke oplossing? Technologie. Als robots administratieve taken overnemen, kan er meer tijd worden vrijgemaakt voor de persoonlijke kant van zorg. Daarnaast kunnen bepaalde groepen, zoals langdurige werkzoekenden, misschien enkele taken op zich nemen: een babbeltje doen, maaltijden ronddelen, een wandeling en crea-activiteiten begeleiden. Maar daarbij rijst de vraag: kunnen we erop vertrouwen dat deze mensen dergelijke taken met liefde en toewijding uitvoeren? Een pasklaar antwoord op de huidige problematiek blijkt niet evident. Waar iedereen het wel unaniem eens over was, is dat er bij goede ouderenzorg aandacht is voor hobby en vrije tijd. Een mooi voorbeeld hiervan is het onderhouden van een moestuin door bewoners met groene vingers.

En wat dan met alternatieve woonvormen? Bij het bespreken van alternatieve woonvormen bleek dat vele mensen hier nauwelijks bekend mee zijn, waardoor sommigen het bos door de bomen niet meer zien. “Ouderen moeten zoveel mogelijk thuisblijven, maar dan zou de stad of gemeente wel meer uitleg mogen geven over de verschillende woonvormen”, luidde een opmerking.
Enkele woonvormen kwamen aan bod, zoals co-housing, waarbij jong en oud bijvoorbeeld samenleven in eenzelfde appartementsgebouw en elkaar helpen. In dit scenario kunnen ouderen op de kleine kinderen passen, terwijl jongeren boodschappen doen voor de ouderen. Voor sommigen blijkt dit een ideale woonvorm. Bovendien kan dit leiden tot meer gevarieerde gesprekken die niet alleen draaien rond medicatie en medische kwalen, en maakt dit ruimte voor mentale gezondheid, sociaal contact en onafhankelijkheid. Voor ouderen die liever zo lang mogelijk thuis blijven wonen, blijft een gezonde leefomgeving wel belangrijk. Denk hierbij aan voorzieningen zoals een bakker, apotheek, huisarts enz. in de nabije omgeving.

Dit dialoogmoment was een waardevolle gelegenheid om de stem van ouderen te laten horen. Het is iets wat vaak te weinig gebeurt, maar wat essentieel is voor een zorgzame toekomst. Het gesprek is geopend, maar de zoektocht naar oplossingen gaat door. Blijven luisteren, blijven praten en samen zoeken naar de beste manier om de zorg van morgen vorm te geven, is de boodschap.

ga terug