Vrijwilliger in de kijker: Ludo Geukens - Vief Schelle
In putje winter ging ik langs bij Ludo Geukens in Schelle. Ludo is 73 jaar en geboren en getogen in Schelle. Hij is druk bezig met Vief, zo is hij voorzitter van Vief Schelle, zetelt hij in de provinciale werkgroep van Vief Antwerpen en is hij erg actief op vlak van beleidsparticipatie. Daarnaast is een van zijn favoriete bezigheden een daguitstap naar een stad zoals Brussel. Een beetje shoppen en eens goed uit eten zijn ingrediënten voor een geslaagde dag.
Dag Ludo, hoe ben je bij Vief terecht gekomen?
15 jaar geleden ben ik via de LM in contact gekomen bij LBG. Doordat er toen enkele problemen waren in het bestuur van LBG Schelle ben ik op dat moment vrij snel voorzitter geworden. Momenteel ben ik nog steeds voorzitter.
Wauw, al 15 jaar voorzitter! Wat is je motivatie om je zo in te zetten als vrijwilliger?
Vrijwilligerswerk zit gewoon in je bloed of niet. Bij velen start het dus ook al bij de jeugdbeweging, zo ook bij mij. Ik ben eerst jaren leiding geweest en daarna nog 25 jaar als kookouder meegegaan op de kampen.
Kan je me iets meer vertellen over de werking van Vief Schelle?
Onze afdeling telt ongeveer 25 leden, dit zijn voornamelijk 80-plussers. Het is moeilijk om pas gepensioneerden aan te trekken. Momenteel neemt Vief Schelle voornamelijk deel aan provinciale activiteiten en organiseren we zelf weinig activiteiten omdat we geen vast lokaal meer hebben.
Hoe komt het dat jullie geen vast lokaal meer hebben?
Het lokaal heeft momenteel geen uitbater meer en staat ondertussen al een tijd leeg. De zoektocht naar een nieuw lokaal verloopt niet echt vlot doordat de prijzen overal erg hoog zijn. Daarnaast willen we ook dat het lokaal toegankelijk is, zo dient het vlot bereikbaar te zijn met het openbaar vervoer. Een mogelijke oplossing is om samen te werken met een woonzorgcentrum, die optie zijn we momenteel aan het bekijken.
Toegankelijkheid is inderdaad belangrijk, op welke factoren let je nog naast bereikbaarheid?
Het is belangrijk dat de locaties rolstoeltoegankelijk zijn. Soms is er een label dat een zaal rolstoeltoegankelijk is, al klopt dit vaak niet helemaal. De zaal kan dan wel toegankelijk zijn maar de wc’s bijvoorbeeld niet doordat je hiervoor trappen moet doen. Naar het toilet kunnen gaan is nochtans een primaire basisbehoefte en dient zeker toegankelijk te zijn.
Helemaal gelijk! Wat zijn jouw favoriete Vief-activiteiten?
Ik vind voornamelijk activiteiten waarbij het draait rond gezellig samenzijn erg fijn. Dit kunnen etentjes, filmvertoningen, daguitstappen… zijn, zowel van lokale afdelingen als vanuit de provinciale werking.
Je bent erg actief op vlak van beleidsparticipatie, onder andere in de seniorenraad van Schelle. Kan je hier iets meer over vertellen?
Ik ben voorzitter in de seniorenraad van Schelle. De seniorenraad is samengesteld uit vertegenwoordigers van ouderenverenenigingen, vier onafhankelijken en een afgevaardigden van elke politieke partij. Deze laatste hebben geen stemrecht. Echter wordt de seniorenraad amper gevraagd om advies te geven. Wat soms wel gebeurt, is dat er bepaalde signalen opgepikt worden die later door de gemeenteraad besproken worden. Daarnaast organiseren we verschillende activiteiten, o.a. tijdens de seniorenweek.
Daarnaast zetel je ook nog in een werkgroep bij de Vlaamse Ouderenraad?
Ja, ik zit in de commissie rond de thema’s wonen, veiligheid en mobiliteit. De Vlaamse Ouderenraad is het officiële advies- en inspraakorgaan van ouderen bij de Vlaamse regering. De commissie formuleert dus voornamelijk adviezen bij nieuwe beleidsvoorstellen. Echter blijven veel van deze adviezen ook dode letters. Dit is jammer voor de commissieleden en de werknemers van de Vlaamse Ouderenraad die hiervoor erg hun best doen.
Ik hoor dat jullie vaak het deksel op de neus krijgen, wat is je drijfveer om toch door te zetten?
Alleen kan je sowieso niets bereiken, dus participeren in deze samenwerkingsstructuren heeft een meerwaarde. Het klopt dat er vaak te weinig wordt geluisterd naar de adviezen en signalen. Desonkans blijf ik doorzetten want ook al bereik je maar iets heel kleins, dat is dan toch al weer een stap in de goede richting.
Op welk vlak is er nog veel verbetering nodig?
Een actueel probleem is het verdwijnen van lokale bankkantoren en geldautomaten. Fysieke dienstverlening wordt steeds minder toegankelijk door de beperkte openingsuren, daarnaast wordt de dienstverlening ook duurder. Digitaal bankieren wordt telkens gepromoot maar dat is niet voor iedereen evident. Daarvoor heb je namelijk internet en toestellen (gsm, laptop, tablet…) nodig en natuurlijk ook bepaalde digitale kennis. De geldautomaten van de vier grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING verdwijnen stillaan meer en meer en ze installeren in de plaats neutrale bankautomaten. Deze worden voornamelijk in stadscentra geplaatst waardoor de landelijke gemeenten in de steek gelaten worden. Voor veel ouderen is dit een probleem, maar ook breder in de samenleving leeft dit.
Dat is zeker een probleem waar Vief komende tijd aandacht aan gaat besteden. Ik heb nog een laatste vraag voor jou. Wat vind je van de campagne denkfoud?
Ik ben het niet met alle stellingen eens. Ik vind het zelf bijvoorbeeld niet erg als ouderen betutteld worden en met een verkleinwoord aangesproken worden. Ik vond het wel erg goed dat er aandacht werd geschonken aan het thema ouderen en seksualiteit. Ik ben enkele affiches van deze stelling gaan afgeven in woonzorgcentra. Ik heb een directeur van een woonzorgcentrum hierover gesproken en hij verzekerde me dat er mogelijkheid tot intimiteit is doordat er hiervoor speciale ruimtes zijn voorzien. Echter is het nog steeds niet mogelijk dat een koppel permanent op dezelfde kamer slaapt, dit blijft een werkpunt. In een ander woonzorgcentrum is er recent een verbod op sekswerkers gekomen aangezien dit soms leidde tot financiële problemen. Dit neemt de autonomie over het eigen seksleven af en is dus een stap in de foute richting.
Toch nog wat werk aan de winkel dan, bedankt voor het interview!
Lise Reniers
ga terug