Vrijwilliger in de kijker - Michel Vanmarsenille
Op een warme zomerdag ging ik op bezoek bij Michel Vanmarsenille en zijn vrouw Krystyna Moyens in het landelijke Waasmont. Michel is 79 jaar en nog steeds heel actief bij Vief. Hij is ondervoorzitter bij Vief Landen W.W. en provinciale voorzitter van Vief Limburg. Daarnaast maakt hij veel tijd vrij voor zijn gezin en gaat hij graag met de hond wandelen. Tijdens een gezellig gesprek kon ik hem volgende vragen stellen.
Dag Michel, je bent erg actief bij Vief, hoe ben je erin gerold?
Ik ben altijd al actief geweest in het verenigingsleven, zo ben ik voorzitter geweest van een wielrennersclub, zat ik in een biljartvereniging en ben ik een tijdje bij een zaalvoetbalploeg geweest. Na een paar jaar uit het verenigingsleven te zijn werd ik gevraagd om bij LBG te komen. Ik heb hen een tijdje laten zeuren en daarna heb ik toegezegd. Ik was eerst bestuurslid van Vief Walshoutem-Waasmont en werd na enkele jaren voorzitter.
Je zegt Vief Walshoutem-Waasmont, maar nu ben je ondervoorzitter van Vief Landen W.W., hoe is dat gekomen?
Het bestuur van Vief Walshoutem-Waasmont verouderde en het was erg moeilijk om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. We werkten al regelmatig samen met Vief Landen dus hebben we gekozen om samen te smelten naar Vief Landen W.W.. De samenwerking met Serge Schreurs, de voorzitter van Vief Landen (en nu van Vief Landen W.W.) is altijd erg goed verlopen. Het is een man die weet van aanpakken waardoor beide verenigingen baat hadden bij de samensmelting.
Fijn om te horen dat de samensmelting een succes is, hoe draait Vief Landen W.W. momenteel?
We zijn met 7 bestuursleden, wat een ideale grootte is. Ons ledenaantal is wel wat gedaald door de coronacrisis, maar we zitten nog steeds aan een mooie 124 leden.
Wauw, 124 kan nog steeds tellen! Wat voor activiteiten richten jullie in?
Veel verschillende dingen. We kienen en kaarten regelmatig, hier komen gemiddeld 40 tot 60 personen op af. Daarnaast doen we busuitstappen, zo gingen we recent naar Rijsel, Oostende en Tongeren. We doen ook feestelijke bijeenkomsten, zoals een kerstfeest. Een geslaagd feest heeft drie kenmerken, namelijk lekker eten, een goed optreden waarbij er gedanst kan worden en natuurlijk gelukkige leden en vrijwilligers. Tot slot zijn onze stoempdag en pannenkoekenslag jaarlijkse klassiekers.
De gemeente Landen hoort geografisch bij de provincie Vlaams-Brabant, hoe komt het dat Vief Landen W.W. onder Vief Limburg valt?
Dit is historisch zo gegroeid omdat de liberale mutualiteit van Landen onder Limburg hoorde. We voelen ons ook veel meer verbonden met de provincie Limburg dan met de provincie Vlaams-Brabant.
Je bent nu ook provinciaal voorzitter van Vief Limburg, hoe is dat gegroeid?
Ik was eerst schatbewaarder bij Vief Limburg, ik zat dus in de provinciale directieraad. Flor, de toenmalige voorzitter, ging zich niet opnieuw kandidaat stellen bij de verkiezingen en men was dus op zoek naar een nieuwe provinciale voorzitter. Ik heb me kandidaat gesteld en werd verkozen. Het is een hele leuke groep en de functie bevalt me enorm dus ik heb er geen moment spijt van gehad. Flor heeft me erg gesteund in alles en heeft me alle kneepjes van het vak geleerd. Nu zitten de 6 jaar als voorzitter er bijna op, in september 2022 zijn het nieuwe verkiezingen en ga ik me weer kandidaat stellen. Ik vind het heel fijn om voorzitter van Vief Limburg te zijn en zou het graag verder zetten.
Wat zijn je favoriete activiteiten van Vief Limburg?
Ik vind de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie Tjing Tjing geweldig. Dit is een gezellig samenzijn met leden en vrijwilligers van Vief Limburg. Ook het inspiratiemoment en verwendag voor Limburgse vrijwilligers vind ik heel tof. Daarnaast zijn culturele activiteiten zoals een bezoek achter de schermen bij de para’s erg interessant. Via deze weg wil ik graag nog een dikke pluim geven aan Mary Van Den Bossche, regiomedewerker, voor het vele en zeer goede werk dat ze doet voor Vief Limburg.
Mary verdient die pluim zeker en vast! Jij hebt door je verschillende functies bij Vief veel ervaring met het organiseren van activiteiten, wat zijn de zaken waar je aandacht aan schenkt tijdens de voorbereidingen?
Ik probeer ervoor te zorgen dat het niet noodzakelijk is om ver te stappen tijdens de activiteit, zodat personen die minder goed ter been zijn ook zonder problemen kunnen deelnemen. Het is dan ook belangrijk dat er niet veel trappen zijn. Daarnaast is het fijn dat als we een uitstap doen er een maaltijd inbegrepen is in de prijs. We proberen altijd te zorgen dat de prijs niet al te hoog ligt, dit doen we bijvoorbeeld door samen te werken met andere organisaties zoals de Liberale Vrouwen (nu VVVuur). Voor personen die het financieel niet breed hebben, leggen we soms iets bij uit de eigen kassa, zodat de prijs geen drempel is om deel te nemen.
Je bent naar het lanceermoment van onze beeldvormingscampagne denkFOUD gekomen. Laten we het eens over een stereotiepe stelling hebben. “Ouderen hebben geen fut meer”, wat denk je daarover?
In het geval van mij en mijn vrouw Krystyna, klopt het alleszins niet. Wij gaan nog veel wandelen met de hond. Op sommige dagen doen we zelfs wandelingen van 5 à 10 kilometer. Ook zijn we vaak druk in de weer voor Vief, net als de andere vrijwilligers. Ook veel van de Vief-leden zijn heel bezige bijen. We kennen natuurlijk wel ouderen die voornamelijk thuiszitten, maar dat heeft niets met ouderdom te maken, dat waren vroeger ook al huismussen.
Welk maatschappelijk thema verdient meer aandacht?
Ik vind dat woonzorgcentra betaalbaarder mogen worden. Voor veel ouderen met een klein pensioentje is het nu onbetaalbaar. Er mag echter zeker niet bespaard worden op de lonen van het verzorgend personeel, integendeel, zij verdienen beter betaald te worden. Tijdens de coronacrisis werd nog maar eens heel duidelijk hoe waardevol hun werk is.
Daar ben ik het zeker mee eens, bedankt voor dit gezellig gesprek en de warme ontvangst!
Lise Reniers
ga terug