Vief Wingene roert samen met asielzoekers in de potten

donderdag, 24 november, 2022

Bron: Het Laatste Nieuws, 23/11/22: https://www.hln.be/wingene/senioren-roeren-samen-met-albanese-asielzoekers-in-de-potten-eten-klaarmaken-is-een-universele-taal~a53e7d4d/

© Sam Vanacker

Senioren roeren samen met Albanese asielzoekers in de potten: “Eten klaarmaken is een universele taal”

WINGENE Seniorenvereniging Vief Wingene heeft woensdag een opmerkelijke workshop georganiseerd. De senioren leerden de asielzoekers tomatensoep met balletjes en chocomousse maken, terwijl de asielzoekers hen op hun beurt Albanese byrek met spinazie en gehakt leerden klaarmaken.

Het is de Week van de Smaak en ook in het opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene ging dat niet onopgemerkt voorbij. Seniorenvereniging Vief besloot enkele Vlaamse gerechtjes klaar te maken, al gebeurde de culinaire wisselwerking ook in de omgekeerde richting. “Eerder organiseerden we ook al interculturele praattafels”, legt integratiemedewerkster Lynn Decleire uit. “Samen kwamen we op het idee voor een kookworkshop met enkele typische gerechten uit de Vlaamse en de Albanese keukens.

Het is de eerste keer dat we dit doen, maar het lijkt me zeker voor herhaling vatbaar. We steken erg veel van elkaar op

Nadine Fiems, Vief

“We hadden meteen veel respons op onze ‘Flavours of the World’-workshop”, gaat Nadine Fiems van Vief Wingene verder. “Heel snel boden zes leden zich aan om te komen koken. Van Vlaamse kant kozen we voor tomatensoep met balletjes en chocolademousse, terwijl we ons voor het hoofdgerecht lieten verrassen door de bewoners van het opvangcentrum. Het is de eerste keer dat we dit doen, maar het lijkt me zeker voor herhaling vatbaar. We steken erg veel van elkaar op.”

Geert Cardon roert in de soep © Sam Vanacker
Geert Cardon roert in de soep © Sam Vanacker

Fijne groentjes

“De groentjes moet je fijn snijden. Zo komen de aroma’s beter tot hun recht. Een tip van Piet Huysentruyt die me altijd is bijgebleven”, zegt Didier Decoster (71). Hij is afkomstig van Knokke en nam woensdag samen met onder andere Geert Cardon (61), Anton Florin (82) en Beatrijs Van Hulle (66) deel aan de workshop. “We willen deze mensen tonen dat ze welkom zijn. Stel je voor dat je zelf in een vreemd land aankomt en de taal niet spreekt. In die zin is deze workshop een mooie manier om de banden aan te halen.”

Terwijl Didier de groentjes voor de soep snijdt, spoelen asielzoekers Cetina en Hatixe de spinazie voor de byrek, een gerecht uit hun moederland Albanië. De twee vrouwen zijn twee maanden geleden aangekomen in België en spreken bijna geen woord Engels, dus communicatie is niet evident. Veel gebeurt via Google Translate. “Byrek is erg populair in Albanië, het is ook een toegankelijk gerecht. Daarom kozen we dit recept”, zegt het duo. “Koken is een prima instrument om elkaar iets bij te brengen, ongeacht de taal”, gaat Beatrijs Van Hulle uit Kortrijk verder. “Eten klaarmaken is een universele taal en dat maakt dit zo’n mooi project. Al moet ik toegeven dat ik zelf geen keukenprinses ben. Thuis kookt vooral mijn man Anton.”

ga terug