‘Dos cervezas por favor’ Vertalen met je telefoon via Google Translate

dinsdag, 14 september, 2021
Google Translate

Heb je reisplannen of ben je van plan om een reis naar het buitenland te plannen? Wanneer je de taal van het bestemmingsland niet spreekt, kan je wel wat extra hulp gebruiken. Google is een pionier en wereldleider in digitale technologie. De naam zal je ongetwijfeld niet onbekend zijn. Ook voor taalbarrières heeft Google een gratis oplossing gevonden, de Google Translate app. In dit artikel ontdek je wat de vertaalapplicatie jou allemaal te bieden heeft.

Google Translate ondersteunt 109 talen die je door middel van een gewone of mobiele internetverbinding (4G) ten allen tijden kan raadplegen op verschillende niveaus. Dit wil zeggen dat de vertaalapplicatie een onderscheid kan maken tussen bijvoorbeeld het Engels uit de Verenigde Staten of het Engels uit het Verenigd Koninkrijk.

De app biedt ook een mogelijkheid om offline te vertalen. Google biedt ons geheel gratis wel 59 talen aan die we van tevoren kunnen downloaden. Hierdoor heb je geen internetverbinding meer nodig om deze te gebruiken! En als dat al niet genoeg is, hebben de makers ervoor gezorgd dat de applicatie 95 handschriften kan herkennen. Dit kan gaan van Chinees tot Arabisch.

Talen downloaden voor Google Translate 

De vertaaltechnologie werkt rechtstreeks op mobiele apparaten. Dat betekent dat je de vertaaldienst zelfs zonder actieve internetverbindingen kunt gebruiken. Met andere woorden: de Google Vertaal app en jouw smartphone zijn je ideale reispartners!

Wanneer je de app voor het eerst opent, zal je zien dat enkel de voertaal (in dit geval Nederlands) en het Engels geactiveerd zullen zijn om offline te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld ook in het Spaans kunnen vertalen, dan kan je heel eenvoudig het taalpakket selecteren door op de reeds beschikbare talen te klikken. Vervolgens wordt het gehele aanbod aan talen weergegeven en kan je navigeren naar de gewenste taal. Wanneer je een pijltje naast te taal ziet verschijnen, wil dit zeggen dat je deze kan installeren en ook offline kan gebruiken.

 Lezen of uitsprekenScreenshot Google Translate

Wanneer je de app opent, kom je op de startpagina terecht. Hier zal  je zien dat er een tekstvak verschijnt. Terwijl je de gewenste tekst intypt zal, zal de vertaalapplicatie de vertaling al genereren. Wanneer de vertaling is gemaakt, zal er ook een luidspreker verschijnen. Wanneer we deze aanklikken, zal de app de vertaalde tekst laten uitspreken.

 

Spreken en luisteren

De applicatie kan ook alles vertalen wat hij hoort. Door in de plaats van een tekst in te typen, op het microfoontje te klikken, kan je rechtstreeks inspreken wat je wenst te vertalen.

Let op! Hoewel de app over de mogelijkheid beschikt om varianten in talen te onderscheiden, laat dit het soms wel eens afweten bij het inspreken. Het Spaans in Spanje en het Spaans in Latijns-Amerika hebben wel enkele varianten waar de vertaalapplicatie zich af en toe in kan missen. Geen nood, je zal nog steeds verstaanbaar zijn.

Enkele zinnen vertalen is handig, maar echt een gesprek voeren is toch heel andere koek. Google Translate helpt via de conversatiemodus om een gesprek te voeren waarbij je de smartphone als tweerichtingstolk tussen jou en de anderstalige legt. Elke partij krijgt de kans om iets te zeggen en de app zal dit vervolgens vertalen.

Vertalen met je smartphone-camera 

Wanneer je op het camera icoontje in de app klikt, krijg je de mogelijkheid om tekst te vertalen. Zowel geschreven, als op een bord, als gedrukt op papier. Google Translate gebruikt een technologie waarbij je je smartphone kan richten op de informatiebron, bijvoorbeeld een menukaart op restaurant zodat deze onmiddellijk vertaald wordt op je scherm. Nooit meer een onverwachts ingrediënt op je bord.

Vertalingen opslaan en bewaren voor later 

Op je reis zijn er ongetwijfeld enkele woorden of zinnen die je bijna dagelijks zal gebruiken. Denk maar aan: ‘dank u’, ‘alstublieft’, ‘mag ik iets bestellen’, ‘goedemorgen’, ‘goedenavond’, ‘pas op mijn hond bijt’,...

Hoewel de app sowieso de meest recente vertalingen die je hebt gemaakt onthoudt, kan je er ook voor kiezen om deze op te slaan als favoriet. Door op het sterretje te klikken naast de vertaling, kan je deze zin altijd opnieuw en opnieuw gebruiken.

Nu ben je helemaal klaar om je reis aan te vatten. Wil je graag meer weten over hoe je Google Translate kan gebruiken? Bekijk dan de filmpjes hieronder voor Android- of Apple-smartphones of op de Youtube-pagina van Vief

Inia De Jonge

ga terug