Mens en maatschappij

Categorie(ën):

ga terug

Gekleurde Wijsheid - Internationale Ouderendag

donderdag 6 oktober 2022

1 oktober is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale dag van de Ouderen.

De vergrijzing is volop in opgang, ook buiten Europa. Het snel groeiend aantal ouderen stelt ontwikkelingslanden voor zware uitdagingen. Ouderen zijn nog te vaak een blinde vlek in het ontwikkelingsbeleid.
Gekleurde Wijsheid organiseert daarom op donderdag 6 oktober een hele dag in het teken van ouder worden en migratie.

Deel 1: Vertoning documentaire "De Vlaamse pioniers  van migratie"

De dag start om 9u bij BOp met koffie, muntthee en een traditionele Marokkaanse pannenkoek (Msemmen). Om 10u wordt de hartverwarmende documentaire ‘De Vlaamse pioniers van migratie’, geregisseerd door Mohammed Ihkan in samenwerking met Chris Schillemans, Fatima Bali en Farah Okka, vertoond. Het is geen verhaal van migranten alleen, het is ook het verhaal van de impact van de migranten op de bevolking toen. In de documentaire zie je getuigenissen die je doen lachen, die je hart verwarmen en die je doen nadenken over wat er is misgelopen in het nu. Inleiding door de regisseur en korte nabespreking.

De deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is wel vereist via de website van BOp.

Deel 2: Bezoek aan het Red Star Line Museum

Om 12u wordt een broodjeslunch geserveerd bij BOp en nadien vertrekt men in groep naar Brussel Centraal om daar de trein te nemen naar Antwerpen voor een bezoek aan het Red Star Line Museum. Het Red Star Line Museum is niet alleen een tocht naar het verleden, maar ook naar vandaag en de toekomst. De rondleiding Via Antwerpen brengt je naar verschillende bestemmingen. Vanuit Warschau reis je via Antwerpen naar Amerika, waar je hopelijk een beter leven wacht. Je treedt in de voetsporen van landverhuizers en ervaart hun enthousiasme en angst, hun spanning en onzekerheid. Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek.

We ontdekken ook de tijdelijke tentoonstelling Vluchtverhalen 1951-2021. Deze onderzoekt wat het naast wetten en politieke akkoorden betekent om op de vlucht te zijn. 

De prijs bedraagt 16 euro, met BOp-kaart 15 euro, Paspartoe-kansentarief 2 euro, voor broodje (keuze meedelen a.u.b.!), toegang en gids in Antwerpen. Het treinticket dient u zelf te bestellen. Momenteel zijn alle plaatsen volzet, maar u kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door naar BOp te bellen op het nummer 02/210 04 60. Bij voldoende interesse kan er een extra gids geboekt worden. 

Datum: donderdag 6 oktober 2022
Waar: zaal 1ste verdieping BOp, Zaterdagplein 6, 1000 Brussel
Wanneer: Voormiddag om 9u, namiddag om 12u
Prijs: Voormiddag is gratis, het bezoek aan het Red Star Line Museum kost 16 euro of 15 euro met BOp-kaart, het Paspartoe-kansentarief 2 euro. 
Inschrijven: Via de website van BOp


ga terug