Jaarthema 2020

De zintuigen, je bent je er misschien niet altijd bewust van, maar je hebt ze o zo hard nodig. Binnen dit jaarthema gaan we ons (opnieuw) bewust maken van het gebruik van de zintuigen en al de waarnemingen die we ermee (kunnen) doen. De zintuigen zijn de organen die specifieke prikkels registreren en die prikkels vervolgens naar de hersenen doorsturen via de zenuwbanen. Zo kan je ten volle leven en vooral be-leven. 

Ten volle kunnen genieten van de geuren en geluiden. Kunnen zien waar je loopt, kunstwerken in je opnemen, bloemen zien, de wind over je huid voelen waaien, met je blote voeten door bedauwd gras lopen en heerlijke smaken kunnen waarnemen. Wanneer je dit allemaal kan beschouw je dat als vanzelfsprekend. Het ideale is het bezitten en kunnen gebruiken van de vijf of misschien zelfs zes, zintuigen. 

Je weet echter pas wat je mist wanneer je het kwijt bent. Zo ervaar je het als een groot probleem wanneer je blind of doof wordt, je het gevoel in je vingers verliest, .... Ineens moet je een ommezwaai maken in je routines en inspelen op het verlies van een zintuig. Ook bij het ouder worden komen zulke zaken helaas op je weg, meestal iets minder rigoureus. Geur- en smaakwaarneming gaat sowieso achteruit bij het ouder worden. Meestal nog gepaard met zicht- en/of gehoorverlies. Aanpassingen zijn vereist. Wat kan je doen om het tegen te gaan? 

Op een dag dringen er onnoemelijk veel prikkels de hersenen binnen die werden waargenomen via de zintuigen. Het is aan de hersenen om een selectie te maken in deze prikkels zodat u niet overprikkeld wordt en niet alles bewust registreert. Dit brengt op zijn beurt teweeg dat we een soort van oogkleppen in onze hersenen hebben ontwikkeld. Zij scannen onbewust wat belangrijk is voor jou en wat niet. Op die manier gaan sommige prikkels aan ons helaas voorbij. Zo is het handig dat de hersenen het geluid van de voorbijrijdende bromfiets weglaten terwijl je de krant leest, maar heeft dit ook als gevolg dat je als volwassene het geluid van de fluitende vogel die voorbijvliegt terwijl je de straat aandachtig oversteekt niet opmerkt. We leggen dit jaar de focus op het (opnieuw) bewust worden en waarnemen met onze zintuigen. Het bewust voelen, het eten met al je zintuigen, kortom de oogkleppen letterlijk opentrekken. 

ga terug