Samen komen we er door – een eindejaarswens van Vief

woensdag, 23 december, 2020

Knuffelcontact, social distancing, superverspreider, testdorp, bubbel, contactonderzoek,... Willens nillens is onze woordenschat het afgelopen jaar danig uitgebreid. De pandemie houdt ons al maanden in de greep en beheerst ons dagelijkse doen en laten in grote mate. 

Het tegengaan van de verspreiding van het covid-19 virus is op dit moment enkel realiseerbaar wanneer we onze contacten met anderen sterk beperken. We zullen allemaal samen onze verantwoordelijkheid moeten nemen om het virus het hoofd te bieden. Voor een vereniging als Vief – die tenslotte als doel heeft om mensen samen te brengen – is dat een onwennige boodschap, maar wel een waarvan we de noodzaak ten volle onderschrijven. Sinds oktober zijn alle georganiseerde groepsactiviteiten van Vief afgelast of uitgesteld en het moment waarop de heropstart kan aanvatten, is nog niet bekend. De impact van deze maatregelen is erg groot, maar samen komen we er door. 

Toch merk ik bij veel mensen, en niet in het minst bij de ouderen, een grote veerkracht die hen in staat stelt om met de ‘corona-maatregelen’ om te gaan. Oudere mensen zijn in het algemeen misschien meer in staat om de realiteit te accepteren en om ernaar te handelen. Wie in de loop van zijn of haar leven al enige tegenslagen heeft opgelopen, heeft geleerd dat je ze een plaats kan geven en dat ze te beheersen zijn. Ook vertrouwen hebben in een goede afloop, is noodzakelijk om deze moeilijkere tijden te overbruggen. 

Het is dan ook enigszins onrustwekkend dat een kleine groep mensen in de samenleving van de coronacrisis misbruik maakt om het noodzakelijke vertrouwen in de overheid en vooral de wetenschap, onderuit te halen door halve waarheden en hele leugens te verspreiden. Vooral op de sociale media lijken complotdenkers en de anti-vaccinatiebeweging vrij spel te hebben om hun tendieuze boodschappen de wereld in te sturen. Of ze echt en op grote schaal in hun opzet zullen slagen is onwaarschijnlijk, maar tot mijn eigen verbazing heb ik vastgesteld dat mensen uit mijn persoonlijke kring, zich nu reeds openlijk verzetten tegen de toediening van een covidvaccin. Niet zozeer de weerstand tegen een vaccin op zich, maar de argumentatie die daarbij wordt aangehaald, is op z’n minst bedenkelijk te noemen. 

Het naderen van de jaarwissel gaat traditioneel gepaard met het uitwisselen van wensen. Laat ons daar dit en begin volgend jaar eens extra gul mee zijn. Samen met het ganse Vief-team wens ik u prettige feesten en een warm, gezond en voorspoedig 2021. 

 

- Frederik Fluyt
Directeur Vief vzw

 

 

 
 
 
 
 
 
 
ga terug